Liverpool One Artificial Grass Steps


With, summer, just, around the corner for many, it’s the time to jet off to an exotic country to soak up some much-needed sun. Summer is an important time for the shopping industry its time for them to stock up on sun tan lotion and the very latest in trendy clothing. More importantly, the summer is the time when the shops must pull out all the stops to maintain interest from the public. The summer will often provide a challenge for shops due to so many shoppers going on holiday during this season.

Liverpool One Shopping Centre

We here at Evergreens UK were contacted by Liverpool One the shopping and leisure complex based in the North-West city. To help maintain interest from the public during the summer time the main amphitheatre stairs were to be brightened up with a soft colourful surface.

The large seating area is situated across from John Lewis. It is a large area that had great potential that was previously not being used to its full potential. The area provides a large space for friends and family to sit and socialise and eat their lunch. The space covered measures 700 square metres.

Steps covered in artificial grass

This spot will be the place to be in the summer to soak up some sun and relax. The job began on the 26th April 2017 and lasted for 3 days to fully install and complete. It took 7 fitters to install and complete the job. The product used for the job was Lazy Deco. This product worked well because it is flexible and easy to install on site. Lazy Deco provides a lush green tone that will brighten up the area in those rare sunny summer days.

Friends chilling on artificial grass

This job was similar and provides the same potential as the Granary Square at Kings Cross with the large stair seating area. The fitting process was very similar. However, this job was much more complex because the Granary Square seating area had straight stairs making the installation easier.

This is an image of the seating area before the installation. Before they were just simple granite steps which wouldn’t provide an inviting outlook during the summer.

Before Artificial Grass

This image shows the job in its installation stage and shows the steps of the seating area are being covered in protective film.

Protective Film being installed

The project was quite complex because it’s only a temporary installation for the summer. This means that during installation the grass had to be installed in a manner that meant it could be removed in the future without leaving a trace. However, the grass still had to be strong and hard wearing enough for extensive use from the public as well as any potential vandalism.

Another factor that made this job even more complex was the fact that the steps for the seating area are curved. This meant that some of the larger steps required 30 splices to allow the artificial grass to curve around the steps and fit around it like a suit.